Férgek szemkárosodása, Emberi keresztes féregen keresztül. A sertés szalagféreg tünetei és kezelése


A Magyarországon előforduló féregfertőzések Szemkárosodás paraziták által A szemféreg Loa loa a Secernentea osztályának a Spirurida rendjébeezen belül az Onchocercidae családjába szemkárosodás paraziták által faj.

páva paraziták

Afrikában élő faj. A fonálférgek Nematoda törzsébe tartozik.

égő nyelvférgek az emberi bőrparaziták

A nőstény  milliméter hosszú a hím  milliméter. A kifejlett férgek a bőr kötőszövetében élősködnek.

parazitákból származó tej bogáncs

Gyakran fészkeli be magát a szem kötőhártyájába vagy szaruhártyába és ilyenkor összetekeredve fehér fonálként látható. Hatására a bőr alatt férgek szemkárosodása daganatok keletkezhetnek.

ascites lehet férgekből

Ezeket Calabar- vagy Kamerum daganatoknak nevezik. Köztesgazdái Chrysops silacea, C.

Szívférgesség - csak egyszerűen

Bár a Loa loa nálunk nem fordul elő, mégis érdemes vigyázni velük, mert kellemetlen tünetekkel járó bakteriális fertőzést idézhetnek elő. A nőstények igen apró, úgynevezett microfiliare lárvákat ürítenek.

Trichomonas krónikus nőknél

A lárváknak napszakos aktivitása van: nappal a bőr alatti hajszálerekben tartózkodnak, míg éjszaka a tüdőben, igazodva a köztigazda aktivitásához. A Chrysops a vérrel együtt veszi fel a férgeket, itt a tor izomzatába vándorolnak és fejlődnek tovább 1 stádiumú lárvává majd 2.

a nyálkahártya belek megtisztítása a paraziták ürülékéből ételek, amelyek eltávolítják a parazitákat

Ekkor már fertőzőképes és elvándorol a Chrysops szúró-szívó szájszervéhez, és majd a vérszívás során kerülnek a végleges gazdába.